Basisverzekering en zwanger

Wettelijk ben je verplicht een basispakket zorgverzekering te hebben. De volgende zorgkosten rond zwangerschap worden standaard door het basispakket vergoed:

De verloskundige hulp

De verloskundige hulp bestaat uit onder andere de kosten van een verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling en de consulten tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapsincontinentie

Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed uit je basisverzekering. Het eigen risico is hier wel van toepassing.

Prenatale testen

Indien er een combinatietest is gedaan en hieruit blijkt een verhoogd risico op een chromosoomafwijking, dan kom je in aanmerkingen voor een vergoeding voor vervolgonderzoek. De basisverzekering vergoedt in 2016 de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Per zorgverzekeraar verschilt het gevolg voor het eigen risico.

Bevalling

Kosten voor een thuisbevalling en ziekenhuisbevalling met medische noodzaak worden 100% vergoed. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een eigen bijdrage van €316,87 (2015) in rekening gebracht. Het is overigens wel mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren.

Kraamzorg

De basisverzekering vergoed de uren kraamzorg waar je recht op hebt. Voor ieder uur kraamzorg geldt overigens wel een eigen bijdrage van €4,20 (was €4,15 in 2015). Ook hier is het mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren.

Huisartskosten

Uiteraard is een zwangerschap een zware belasting op je lichaam. Hierdoor kunnen er zwangerschapskwaaltjes ontstaan die je wilt laten behandelen door je huisarts. ook deze behandelingen worden vergoed door je basisverzekering.

Zwangerschap en je aanvullende verzekering

Bovenop je basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit zou verstandig kunnen zijn indien je hoge ziektekosten hebt of verwacht. Bij een zwangerschap weet je dat de kans groot is dat je bepaalde zorgkosten krijgt en is het dus handig om hier rekening mee te houden als je een aanvullende zorgverzekering kiest. Je zou kunnen denken aan de volgende dekkingen:

Echo’s tijdens je zwangerschap

Alle voorgeschreven echo’s door je verloskundige, gynaecoloog of huisarts worden vergoed door je basisverzekeringen. Dit gaat in de meeste gevallen om de termijnecho (ook wel 12-wekenecho) en 20-wekenecho.

Kraamzorg

Voor de kraamzorg geldt een eigen bijdrage van €4,20 p. uur. Deze kosten kunnen deels worden gedekt door een aanvullende zorgverzekering.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

Indien je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen van €316,87 (2015).

Kraampakket

Het kraampakket is noodzakelijk tijdens een thuisbevalling en ook bij de verzorging na de bevalling. Bij een grote meerderheid van de aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.

Combinatietest

Alleen bij een medische indicatie wordt de combinatietest (bepaalt de kans op het risico op een chromosoomafwijking) vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van deze combinatietest liggen rond de €165. Ook hier is het mogelijk om deze kosten aanvullend te verzekeren.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is in de basisverzekering voor volwassenen niet gedekt (met uitzondering van de dekking voor incontinentie). Het is mogelijk dat je tijdens je zwangerschap fysiotherapie nodig zult hebben omdat je bijvoorbeeld last krijgt van bekkeninstabiliteit. Met een aanvullende verzekering kan je deze kosten van fysiotherapie ook vergoed krijgen.

Lactatiedeskundige zorg

Indien je een borstvoedingscursus wil gaan volgen zitten hier kosten aan vast. Het kan ook nodig zijn dat je na de bevalling lactatiekundige hulp nodig hebt. Deze kosten kun je (deels) aanvullend verzekeren.

Zwangerschapscursussen

Heb je plannen om een zwangerschapscursus te volgen? Met de juiste aanvullende zorgverzekering worden deze kosten (gedeeltelijk) vergoed. Hier kun je onder andere denken aan zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga.

Babymassage

Een babymassage kan goed voor je baby zijn. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (deels) een cursus babymassage.

TENS-apparaat

TENS is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling die zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis gebruikt kan worden. Hiervoor is een TENS-apparaat nodig, je kan de huur of zelfs aankoop hiervan (gedeeltelijk) aanvullend verzekeren.

Speciale aanvullende zorgverzekeringen voor zwangeren

Veel zorgverzekeraars bieden speciale aanvullende zorgverzekeringen aan die gericht zijn op jonge gezinnen of zwangere vrouwen. In deze pakketten zijn bovenstaande dekkingen vaak meegenomen. Het is wel raadzaam om kritisch te blijven aangezien de verschillen in dekking en premie tussen deze pakketten behoorlijk groot kan zijn.

Zwanger en je eigen risico

Imprincipe geldt dat de verrichtingen die voorgeschreven of gedaan worden door een verloskundige niet onder het eigen risico vallen. De onderstaande kosten vallen wel onder het eigen risico:

  • Bloedonderzoek
  • Gynaecologische hulp (met uitzondering van verloskundige verrichtingen)
  • Medische nazorg na de bevalling
  • NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
  • Geneesmiddelen
  • Vervoer per ambulance

Het minimale wettelijke eigen risico voor 2016 is €385, dit is 10,- hoger dan in 2015. Verhogen van je eigen risico is uiteraard mogelijk in ruil voor een korting op je zorgpremie. Veel zwangere vrouwen kiezen ervoor, vanwege de kans op bovenstaande kosten, het eigen risico niet te verhogen.

De keuze van zorgverleners

Heb je een natura- of budgetpolis? Bekijk dan goed met welke zorgverleners je zorgverzekeraar afspraken heeft. Indien het ziekenhuis waar je wil bevallen bijvoorbeeld géén afspraak met je zorgverzekeraar heeft, dan bestaat de kans dat niet alles wordt vergoed. Heb je een restitutiepolis? Dan heb je een volledig vrije zorgkeuze.

Wanneer overstappen van zorgverzekering

Indien je van zorgverzekering wilt veranderen is het gebruikelijk en handig om dit in december te doen. De meeste zorgverzekeraars maken namelijk pas rond oktober of november de premies en voorwaarden voor het volgende jaar bekend.  Deze worden dan ook zichtbaar in onze zorgvergelijker 2019. De zorgverzekering loopt altijd gelijk aan het kalenderjaar. Hij gaat in op 1 januari en loopt tot en met 31 december. Indien je voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit dan zal je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering opzeggen. In theorie kan je nog tot 1 februari een andere zorgverzekering afsluiten, het is daarvoor wel nodig dat je je huidige verzekering voor 1 januari hebt opgezegd.

Tips over je zorgverzekering als je zwanger bent

  • Na de geboorte dien je je baby binnen 4 maanden aan te melden bij je zorgverzekeraar.
  • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De vrouw kan er dus voor kiezen een aanvullende zorgverzekering te nemen met zoveel mogelijk dekkingen met betrekking tot de zwangerschap, terwijl de man alleen een basisverzekering neemt.
  • Vergelijk zorgverzekeringen als je zwanger bent. Dit kan per jaar al snel honderden euro’s voordeel opleveren. Dit kan bijvoorbeeld via Overstappen-zorgverzekering.com en De-Vergelijker.nl.